Morötter i degen gör brödet extra saftigt och gott. Här bjuder vår bagare på receptet på en mycket omtyckt morotslimpa. Direkt från vårt ekologiska bageri.

2 limpor

Morötter i degen gör bröden extra saftiga och goda.

25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
1–2 morötter, fint rivna
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke med mjölk. Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.
2. Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.
5. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
6. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara. Låt dem svalna i formarna.

Lycka till!